İmplant Cerrahisi



Anasayfa

Tedaviler

İmplant Cerrahisi

İmplant Cerrahisi

Dental implant, modern diş hekimliğinde diş eksikliklerinin tedavisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Tam ve kısmi dişsizlik tedavisinde sağlık, estetik ve fonksiyonu geri kazandırmada vazgeçilmez  bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Titanyumdan üretilen dental implantlar çene kemiği içerisine yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 ay içerisinde kemik ile kaynaşmaktadır. Böylece implant, sabit veya hareketli protezlere tutuculuk ve destek sağlamaktadır.

Dental implantlar, geleneksel sabit protezlere (köprü vb) kıyasla önemli avantajlara sahiptir. Yüksek başarı oranları, komşu dişlerin kesilmemesi ile kanal tedavisi gereksinimini ciddi oranda azaltması ve diş eksikliği olan bölgede kemik dokusunu koruması, doğal dişlere benzer estetik ve fonksiyona sahip olması implant tedavisinin en önemli avantajlarıdır.

İmplant tedavisi için ilk adım sağlık öyküsünün değerlendirilmesi ile ayrıntılı bir radyolojik ve klinik muayenenin yapılmasıdır. Diş hekiminiz size implant cerrahisi ve protetik tedavi aşamaları ile ilgili bilgi verecektir. Cerrahi tedavide ilk olarak implantın yerleştirileceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Küçük bir kesi sonrası çene kemiğinde implantın yerleştirileceği yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir.  Tüm koşulların elverişli olduğu, estetiğin önemli olduğu ve diş hekiminin uygun gördüğü durumlarda implantın yapıldığı seans veya 1 hafta içinde implant üstü geçici protezler teslim edilebilmektedir. Fakat her zaman optimal durum söz konusu olmayabilir ve bu durumda diş hekimi implantın yapıldığı seansta dikiş atarak implantı çene kemiği içinde dinlenmeye bırakır. Operasyondan ortalama 1 hafta sonra dikişler alınır ve kontrol muayenesi yapılır.  İmplantla kemiğin kaynaşması için yaklaşık3 ay beklenir. Bu sürenin sonunda üst yapısı olan protetik tedavi ile estetik ve fonksiyon geri kazandırılır. Protetik tedavi hastanın estetik beklentileri göz önünde bulundurularak bireyin ihtiyaçlarına özel uygulanır.

İmplant tedavisinin başarılı olması için önemli birçok faktör vardır. İmplantın kalitesi, steril bir cerrahi ortamın sağlanması, doğru cerrahi tekniğin uygulanması, hastanın genel sağlık durumu ve çene kemiği hacmi, düzenli diş hekimi kontrolü gibi faktörler, implant işlemlerinin başarısını etkileyen önemli kriterler arasında yer almaktadır. Bu kriterlerin sağlandığı durumlarda implant tedavisinin başarı oranının %95 ila %98 arasında olduğunu bilimsel araştırmalarda belirtilmiştir.