Çocuk Diş Hekimliği



Anasayfa

Tedaviler

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti, bebeklikten başlayarak 13 yaşa kadar çocukların dişlerinde ve ağzında oluşan problemlerin teşhisi ve tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Bebeğin ilk dişleri çıktığında bir diş hekimi muayenesi önerilmektedir. Bu muayenede diş hekiminiz, sizlere bebeğinizin ağız hijyenini sağlamak için neler yapmanız gerektiğini ve hangi aralıklarla diş hekimi ziyaret etmeniz gerektiğini anlatacaktır.

Çocuğunuzu İlk Diş Hekimi Ziyaretine Nasıl Hazırlamanız Gerekir?

  • Geçmişte yaşadığınız kötü deneyimlerinizi çocuğunuza anlatmamalısınız. Çocuğunuz yanında diş hekimleri hakkında olumlu konuşmaya çalışmalısınız.
  • Ebeveynler, çocuklarına diş randevularını aynı günün sabahında haber vermelidir. Önceden bildirmek çocukta kaygı gelişmesine yol açabilir. Çocuklarınızın size sordukları soruları  yanıtlamalısınız ama fazla ayrıntıya girmek doğru değildir.
  • Diş tedavileri ile ilgili videolar izletmek ya da kitaplar okumak olumlu bir etki oluşturmakta oldukça faydalıdır.
  • Diş randevusunu çocuğunuzun yorgun veya aç olabileceği bir saate ayarlamak , işbirliğinin zayıflamasına yol açabilir. Randevu saatini iyi bir ruh halinde olabileceği saatlere ayarlamak daha iyi sonuç verir.
  • Çocuğunuza ‘korkma’, ‘acımayacak’, ‘eğer tedavi olmazsan dişin çekilmek zorumda kalır’ gibi olumsuz cümleler kurmamalısınız.
  • Çocuğunuzu diş randevularına aksi belirtilmediği sürece tok karna getirmeniz gereklidir.

Fissür Örtücü Nedir?

Fissür örtücüler, diş çürüğü riskini en aza indirmek için azı dişlerin çiğneyici yüzeyine uygulanan koruyucu bir tabakadır. Uygulanan bu koruyucu tabaka, yiyeceklerin ve bakterilerin diş yüzeyindeki oluklara ulaşmasını engeller. Fissür örtücüler, tüm çocukların azı dişlerine, sürdükten sonra mümkün olduğunca hızlı uygulanmalıdır. Fissür örtücüler genellikle yıllarca kalıcıdır fakat düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer belli bir miktarında kopma ya da kırık hattı izleniyorsa yenilenmesi gerekir.

Florür Nedir? Yararları nelerdir?

Flor iyonu, insan vücudu için yaşamsal değeri olan yedi eser elementten biridir. Dişleri çürüğe karşı koruduğu ve güçlendirdiği bilinen bir element olması nedeni ile, 50 yıldan daha uzun süredir Avrupa, Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerde diş çürüklerinin önlenmesinde ve kontrolünde kullanılmaktadır. Florür diş minesini ağızda oluşan asitlere karşı dirençli hale getirir, ağızda çürük yapıcı özellikteki bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Diş minesinin kristal yapısında meydana gelen bozulmayı önler, yeniden onarılmasını kolaylaştırır.

Florürlü diş macunu ile düzenli olarak dişlerin fırçalanması, bir yandan mekanik olarak dişler üzerindeki mikrobiyal plağın uzaklaştırılmasını sağlarken, diğer yandan diş minesinin yüzeyinde düşük dozda florürün hazır bulunmasına katkıda bulunmaktadır. Böylece dişler, çürüğe neden olan asit ataklarına daha dirençli bir hale gelir.

Florürlü diş macunlarının kullanımı ile diş çürüğünün tamamen önlenebileceği düşünülmemelidir. Çocukların dişlerinin doğru miktarda florürlü diş macunları ile fırçalanması, düzenli olarak diş ipi kullanılması, koruyucu uygulamalar, düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi ve sağlıklı beslenme durumunda diş çürüğüne karşı etkili bir şekilde korunma sağlanabilmektedir.